Prawidłowa dieta przy wrzodach żołądka

 

Leczeniu choroby wrzodowej sprzyja wykreślenie ze swojego jadłospisu pokarmów bogatotłuszczowych oraz takich, które długo zalegają w żołądku. Dieta powinna natomiast obfitować w ryby, ziarna zbóż oraz produkty bogate w witaminy A, C i E. Dolegliwości spowodowane wrzodami żołądka złagodzi też… kapusta. Oczywiście odpowiedniej diecie powinna towarzyszyć prowadzona pod nadzorem lekarskim farmakoterapia.

Wrzody żołądka objawiają się silnym, palącym bólem zlokalizowanym nieco powyżej pępka. Pojawiają się wkrótce po zjedzeniu posiłku, często w parze z uczuciem mdłości i odbijania oraz zgagą. Prawidłowa diagnoza wymaga wykonania gastroskopii – niezbyt przyjemnego, lecz niezbędnego badania. Pozwala ono wykluczyć poważniejsze choroby, takie jak chociażby nowotwór. Wrzody żołądka wymagają leczenia farmakologicznego i wprowadzenia odpowiedniej diety.

Czym właściwie są wrzody

Stanowią jedną z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego – wrzody żołądka to ubytki ściany tego organu, które przekraczają warstwę mięśniową błony śluzowej i sięgają do błony podśluzowej lub do głębszych warstw żołądka. W 70% przypadków przyczyną występowania wrzodów żołądka jest bakteria Helicobacter pylori. Rzadziej są to czynniki genetyczne, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, stres oraz częste zażywanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych, przeciwbólowych czy przeciwgorączkowych.

Leczenie wrzodów żołądka uzależnione jest od podłoża problemu. Jeżeli ich przyczyną jest bakteria Helicobacter pylori, stosuje się kurację antybiotykową. W pozostałych przypadkach konieczne jest zażywanie leków hamujących produkcję kwasu solnego w żołądku lub działające osłonowo na śluzówkę tego organu.

Dieta w leczeniu wrzodów żołądka

Zgodnie z ustaleniami Polskiego Towarzystwa Gastrologicznego, podczas leczenia wrzodów żołądka nie należy jeść nabiału – działa on bowiem buforująco na kwasy żołądkowe, przez co powoduje tzw. efekt odbicia. Kefiry i jogurty warto zastąpić probiotykami w kapsułkach. Podrażnienia błony śluzowej żołądka bywają spowodowane spożywaniem alergenów – w takim wypadku konieczne jest zastosowanie diety eliminacyjnej. Dzięki niej pacjent może poznać, na jakie pokarmy jest uczulony, i wykreślić je ze swojego jadłospisu.

Leczenie wrzodów żołądka zdecydowanie wymaga odstawienia papierosów. Nikotyna nie tylko przyczynia się do powstawania ran w ścianach żołądka, ale też utrudnia ich gojenie. Odstawić należy też pokarmy, po których źle się czujemy. Bóle żołądka najczęściej pojawiają się po spożyciu produktów bogatotłuszczowych, np. baraniny, wieprzowiny czy niektórych wędlin. Należy unikać posiłków bardzo obfitych i takich, które długo zalegają w żołądku. Zamiast tego należy wzbogacić dietę o ryby morskie, ziarna zbóż oraz warzywa zawierające witaminy A, C i E. Naturalne właściwości przeciwwrzodowe wykazuje kapusta. Zawiera ona gefarnat oraz substancję przypominającą lek stosowany w leczeniu wrzodów – karbenoksolon. Sok z kapusty natomiast pobudza komórki błony śluzowej żołądka do produkcji śluzu, który działa ochronnie na ten organ.